Merhabalar,
Sinematek Derneği Kadıköy Şubesinde bundan sonra dslr film yapım teknikleri üzerine atölye çalışmalarında ders vermeye başlıyorum.
DSLR video (ya da daha uygun tabiriyle H-DSLR video) 2-3 yıllık bir geçmişi olan bir teknoloji. Bu kadar yeni olmasına karşın, günümüzde bağımsız filmcilerden pek çok reklam şirketlerine ve hatta büyük hollywood yapımlarına kadar pek çok kişi ve kurum tarafından çok yaygın olarak kullanılmaktadır.
Peki, George Lucas gibi efsanelerin bile, Arri’nin yüzbinlerce dolarlık (hatta milyon dolarlık) kameralarına alternatif olarak, 2-3bin dolarlık bir 5d mark2 ile çekim yapmayı düşünebilmesinin nedeni ne? Neden insanlar standart kameralardan uzaklaşıp fotoğraf makineleriyle film çekmeye başladı? DSLR videonun limitasyonları neler? Bunun gibi pek çok sorunun cevaplarını, sadece teorik olarak değil; ayrıca çeşitli videolar çekerek pratik yaparak inceleyeceğiz. Çünkü teorik bilgiyi çok rahat internetten de öğrenebilirsiniz, önemli olan bilgiyi kullanmaktır her zaman..
Diafram, enstantene, iso gibi giriş duzeyi bilgileri de inceleyeceğiz, moire, rolling shutter gibi çok daha ileri düzey konularda da çözümler üreteceğiz. (giriş düzey bilgilerde bile herkesin bilmediği püf noktalar işleyeceğiz, misal iso 100’deyken görüntü karanlık geliyorsa, 200 iso yerine 160 iso’ya veya 600 iso yerine 640 iso kullanmaya özen göstereceğiz, bunlar H-dslr video için “Sweetest Points“ olarak geçmekte) (tabi bu sadece ufak bi teknik bilgi örneği, bunun gibi pek çok şey işleyeceğiz)
H.264 codec nedir, kurguda nasıl işlemek gerekir, ekstra ses kayıt nasıl yapılır bu sesleri eşlemek için pratik yöntemler nelerdir gibi pek çok post-production konusuna da değineceğiz.
Atölyemizde DSLR video çekebilen Canon 5D mark 2, 7d, 550d, 60d fotoğraf makineleri mevcuttur. Ayrıca DSLR video çekiminde kullanılan ilgili yardımcı materyallar (Rode NTG-2 mikrofon, Zoom H4n ses kayıt cihazı, slider, tripod, omuz aparatı, follow focus, 7 inç HD lcd ekran…) tarafımızdan sağlanmaktadır.
Tüm bu ekipmanlarla çeşitli iç ve dış çekimler yapacağız. Kurs süresince her bir şeyi detaylarıyla yapmış olacağımız için, kurs bitiminde kendi filminizi rahatlıkla yapabilecek düzeye geleceksiniz. Ve tabiki, (eğer isterseniz) kurs bittikten sonra da projelerinizde sizlere yardım etmeye çalışacağım.
Atölye detaylarını Sinematek’in web sayfasından öğrenebilirsiniz:
http://www.sinematek.org/s/atolyeler/istanbul-atolyeleri/dslr-atolyesi.html