Balkan Turu Notları  Motorla 1 Ay 10 Ülke

Motor’la 1 Ay 10 Ülkelik Balkan Turu Notları

Bir önceki yazımda motorla balkan turuna çıktığımı yazmıştım. Yol boyunca da, instagram, facebook ve youtube üzerinden paylaşmaya çalıştım gittiğim yerleri ufak ufak notlarla. Bu yazıda “şuranın dondurması şahane” gibi şeylere girmeden, balkan turu düşünenlere genel şeyler söyleyeceğim.

Öncelikle, google’dan gelenler için kendimle ilgili ufak bi açıklama: Son 6 yılın, neredeyse 4 yılını hiç durmadan gezmiş biriyim. Vietnam’dan Norveç’e kadar neredeyse full bitirdim. Seyahat videoları çektim. (youtube’dan izleyebilirsiniz) Bugüne kadar genelde backpacker olarak gezip, gittiğim yerlerde motor kiraladım. Bu gezi ilk kez motorla yola çıktığım gezi oldu.

Karadağ ve Makedonya’yı hep merak ederdim. Güzel olduğu halde unutulmuş yerler her daim ilgimi çekmiştir. Laos, Moğolistan, Borneo adası, Sri Lanka (-şimdi epey turist olsa da, gittiğimde iç savaş hemen sonrasıydı) vs.. Karadağ içleri ve Makedonya da benim gözümde böyle unutulmuş yerlerdi. (karadağ kıyıları çok turistik)

Fakat gitmek için epey bekledim. Çünkü bir yere gitmeden internetten epey araştırırım, görülecek yerleri ve en iyi nasıl gezilebileceğine dair yöntemleri. Misal moğolistan’da At ile gezmek en iyi yöntemdir o kültürü anlamak için ve Atalarımızın çıktığı orhun vadisinde At ile haftalarca gezmek cidden unutulmaz deneyimdir. Ya da Laos’da Asya’nın son ilkel kabilelerinin köylerine treaking yapmak (At – katır gibi hayvanların bile geçemeyeceği filmlerde görülen sık ormanlar içinden yürümekten başka yol yoktur) Hindistan’da Kerala’nın olayı küçücük derelerde kayık ile gezmektir. Güneydoğu Asya’nın genel olayı motordur. Trafikte her 1 arabaya 70 tane skooter düşebilir. vs.. örnekler çoğalabilir. Her yerin kendine özgü bir en ideal seyahat yöntemleri vardır.

Balkanların olayı da Motor seyahatidir. Balkanlara kıyasla, Güneydoğu asya’nın güzelliği, ucuza motor kiralayabilmektir. günlük 3dolar ile 10 dolar arası değişir kiralama ücretleri vardır Asya’da. (şehre ve motor tipine göre). Balkanlar’da pek motor kiralama yeri yok malesef (tüm avrupa’da böyle) olan yerler de günlük 30euro’dan başlıyor 50euro isteyebiliyor. Bu sebeple balkanların en ideali, kendi motorunla gitmektir.

karadag-tavsiye-motosiklet-tur-rota-rotasi

Kısa kısa motosiklet ile gitme nedenleri:

– Arabayla gidersen, yollar çok dar ve virajlı. Dağ yolunda bir kamyon arkasına arabayla takılırsan, 2 saat sollayamazsın.

– Arabayla gidersen, kanyonların güzelliğini tam göremezsin. (kanyonun içinden geçerken, kanyonun heybeti arabanın üstünde kalır. Arabanın çatısı engel olur görmene)

– Arabayla gidersen, yollar çok dar olduğundan istediğin yerde durup bakamazsın manzaraya.

– Arabayla gidersen, dağlarda oluşan heyelanlardan dolayı sürprizlerle karşılaşabilirsin. (heyelandan dolayı arabaların geçemediği yerlere denk gelmiştim)

– Backpacker olarak gidersen, her yerde motor kiralayamazsın.

– Backpacker olarak gidersen, Otobüsler en manzaralı yolları değil, en hızlı gidebildiği yolları seçtiğinden güzel yolları / manzaraları göremezsin.

– Backpacker olarak gidersen, güzel yerlere ulaşımın çok zor olur. (ya da sürekli taksi tutman gerekir, ya da turlara katılman gerekir)

– Backpacker olarak gidersen, şehirlerde neredeyse hiç bir şey olmadığından -tek tük şehir dışında-, çok sıkılabilirsin.

vs..

Bunun gibi sebeplerle balkanların en güzel seyahat yöntemi motordur. Şimdi, motorla ilgili bir kaç öneride bulunayım.

balkan-yol-araba-motor-backpacker

Motor Hazırlık

Öncelikle yukarıda da belirttiğim gibi, gezgin tipi olarak ben “backpacker”ım. Yani tam anlamıyla “motorcu” değilim, “motor kiralayıcısıyım”. O sebeple, usta motorcuların uzun yolda motor sürüş, güvenlik, bakım vs tipi şeylerini anlatabilecek biri değilim. Daha amatör bir motorcu gözüyle anlatacağım.

– Öncelikle, motorun bakımlarını yaptırdım. Bakımı yapılmış, 2yaşında bir motor kolay kolay yolda kalmaz sonuçta. (burada motorcu arkadaşım Point Motor‘un sahibi İsmail İşler‘e de ayrıca teşekkür etmek isterim. Ön hazırlığım boyunca inanılmaz yardımcı oldu. Motor almayı düşünürseniz, dükkanına bir göz atın)

– Motor tamirinden anlamadığım için, boşuna tamir alet edevatı taşımadım. Sonuçta, motor bozulsa da tamir edemeyeceğim. Gidip bir usta bulmaya çalışacağım.

– Tekerlekleri değiştirdim. Balkanlarda, baya bozuk yollar var. Yol tutuşu iyi lastik mühim.

– Sürekli yağmur yağabilir. kışlık motor kıyafeti mühim. (“Before the Rain” / “Yağmurdan Önce” diye muazzam bir makedon filmi vardır, 90’larda çekilen. Filmin ismini orada anladım, cidden yağmursuz bir an yok. Ülkede iki an var. Ya yağmur yağıyor ya da yağmurdan önce.)

– Benzinlik gördüğünüz an, benzin doldurun. Bazen 100 – 150km’den uzun mesafe benzinliğe denk gelmeyebilirsiniz.

– Benzin depom 15 litre civarı olduğu halde, benzinim bitmek üzere olduğu oldu. Eğer deponuz daha küçükse, yanınızda yedek benzin taşımayı düşünebilirsiniz.

– Trafik kurallarına saygı, türkiye’den biraz daha iyi denebilir. Misal, yaya kaldırımından bir yaya geçerken, durup yayanın geçmesini bekliyor araçlar.

– Genel olarak güvenli ülkeler.

benzin-bitti-uyari-ikaz-yolda-kalmak

—————————

En Çok Hoşuma Giden Yollar:

– İstanbul’dan Yunanistan’ın Edesa şehrine kadar neredeyse düz otoban. Kamyoncu gibi gittim, hiç keyfi yoktu. Olabildiğince hızlı geçtim. Edesa’dan Ohrid’e kadar hoş manzaraları olan yollar vardı. Ama yine de kamerayı çıkartıp çekim yapacak kadar sevceğim bir yer pek olmadı. Ohrid’den Dubrovnik’e kadar neredeyse tüm yollar yemyeşil. Çoğu fotoğraf çekmelik yollar olmasa da, yeşil yol oluşu keyifli. ama bazı yollar cidden çok iyiydi. Şöyle harita üzerinde göstermeye çalışayım sıra sıra:

– Ohrid çevresi çok iyi. Prespa Gölü ile Ohrid gölü arasını Galichica Doğa Parkından geçen yol muhteşem. (not: Ohrid’de motor kiralayabilirsiniz)

(Haritaya zoom yapabilirsiniz.)

Facebook’ta yolun bir kısmını paylaşmıştım. (instagram‘da da bir kaç foto var)

https://www.facebook.com/dunyabirmasaldir/videos/1491253320905916/

——————-

– Makedonya’da Matka kanyonu çok güzel. Fakat şöyle bir şey var. Matka kanyonunun içine girerseniz bir yoldan girersiniz (tüm turistler ordan giriyor ve bot gezisi falan yapıyor) Bir de dağın arkasından dolaşıp (yaklaşık 50km yol) dağın tepesine çıkabilirsiniz. O yol işte motor sürüş için çok iyi. Google map’te tüm yol gözükmüyor ama asfalt bi köy yolu var. Arabanın geçmesi çok zor minnacık bir yol. Photoshop’ta çizdim o yüzden. Sürecek olursanız, Üsküp’te şehrin hemen dışındaki “Jabolci” köyüne gidin. Sonra ordan “Makedonya Brod”‘a sürün. NOT: Bazı güzel manzaralar çıkmaz sokakların sonunda. Çıkmazlara da girin. NOT 2: Bu yolda 100 KM yakın hiç insan / araba vs görmedim. Yolculuğun en ıssız yoluydu. Benzin full olsun, yanınızda su ve yemek bulundurun.

uskup-matka-kanyonu

Youtube’a yolu görmeniz için bi video koydum. Ama video kalitesi düşük olduğundan “liste dışı” yaptım. Sadece buradaki link ile görebilirsiniz.

—————————————————

– Kosova’da Rugova Canyon civarı muhteşem. Google Haritada “Rugova Canyon” yazınca çıkmadı ama kabaca şuralarda. Haritaya zoom yapabilirsiniz.

Bu Rugova Kanyon’unun Youtube’da videosunu paylaşmıştım.

———————————————-

– Kuzey Doğu Karadağ’da Rozaje diye küçük bir kasabadan, Başkent Podgorica’ya kadar sürmüştüm. Tüm gün güzeldi ama özellikle şu aralık baya iyi bir kanyondu.
.

——————————————————-

– Kotor’dan Çetinje’ye giden yolun kotor tarafındaki kısmının manzarası inanılmaz iyi. Gördüğüm en güzel Fyord’lerden biri. (Not, arabayla da çıkabilirsiniz, iyi kötü park edecek yerler oluyor. Bir de hem araba hem motor kiralanıyor kotor’da)
kotor-harita-motor-turu-guzergahi

google map o yolla ilgili sorun veriyor, tıklamak isterseniz, bing linki: https://binged.it/2sMXC64

Kotor yolunda çektiğim bi videyu da Youtube’da paylaşmıştım.

————-

Bunlar en sevdiğim motor sürüş yerleri oldu.

Bir de Virpazar, Karadağ’da önerilen şu tur rotası var, fotosunu çektim. Yukarıda paylaştığım yerler daha çok hoşuma gitmiş olsa da, bu tur da gayet güzel. (özellikle mavi tur, kuzey güzergah)

karadag-virpazar-motor-motosiklet-turu-rota-rotasi

———————————

En hoşuma giden yerler: (backpacker, motor, araba vs. seyahat yönteminden bağımsız lokasyonlar)

– Yukarıda dediğim gibi genel olarak balkan şehirlerinde hiç bir numara yok. 3 istisna var: Ohrid, Kotor, Dubrovnik. Bu 3 şehrin içinde yürümek keyifli.

– Ohrid yanında “The Bay of Bones” var. 3.000 yıl önce göl üstüne kurulmuş bir köy. Orijinaline uygun inşaa etmişler yine. Ayrıca 3.000 yıllık gerçek kalıntıları görmek için scuba dalış yapmak mümkün. (ben ordayken çok yağmurluydu, su altı görüş az diye dalmadım ama güzel bir gün olsa dalmak isterdim)

the-bay-of-bones

– Podgorica’da niagara şelalesi. Keşke niagara koymasalarmış ismini çok çakma duruyor ama baya hoş yer. Hiç bir şelalenin karşısından ve o kadar yakınından görmemiştim.

– Karadağ’da Zabljak civarı çok güzel.

– Kosova, Prizren’deki Türk sevgisi. Hayatımda ilk defa türk olduğum için bu kadar coşkuyla karşılandım. Balkan’larda genel olarak Türklere iyi bakılıyor ama bu şehirde inanılmaz büyük bir sempati var. NOT: Balkanlar’da genelde bazı yerlerde tayyip’i hiç sevmiyorlar (misal ohrid çevresi), bazı yerlerde de Tayyip fanatikleri var. (misal: Rozaje, karadağ)

– Pek çok tarihi manastır var. Yol üstünde denk geldikçe bakın derim. Özel olarak yol uzatmaya değecek seviyede iyi bir manastır görmedim ama yol üstü mola vermek için hoş yerler oluyorlar.

– Yol üstünde pek çok güzel yer var. gitmeden iyi listeler yapın, araştırın. Yolda internet araştırmasıyla vakit kaybetmeyin. Lokal insanların tavsiyesini de internet araştırmasına ekleyerek gezin.

sahiller

——————————

Ek Notlar:

– Türkiye’de yaşayan insanın yüzmek için gideceği yer değil pek Adriyatik kıyıları. Genelde taşlık sahil ve deniz. Ayrıca her an hava bozabilir. Bir de yazlık yöresindeki insanları pek sevmedim. Bizim bodrum esnafı gibi, “kime ne geçirebilirsem” kafasıyla hareket ediyorlar. Daha iyi niyetli insanlarla dolu Yunanistan gibi ucuz ve güzel bir alternatif varken, Arnavutluk, Karadağ, Hırvatistan’ı pek yüzmek için düşünmeyin derim.

– Nu Beach’ler var. En meşhuru “Ada Bojana”. Ama video/foto çekmek serbest. O yüzden çıplak güneşlenirken kendini youtube’da 1 milyon hit almış bir şekilde bulabilirsin. Kimsenin olmadığı sahillerde çıplak yüzmek çok keyifli ama bir tomar dayıların arasında hiç cazip gelmiyor. (buraya gitmedim, daha önce gittiğim bulunduğum Nu yerlerden hareketle yazıyorum.) Birisi youtube’a videosunu koymuş misal, şöyle bir yer “Ada Bojana”: (Benim videom değil)  https://www.youtube.com/watch?v=WqzMSh1_Mvo&t=833s

– Vegan-Vejeteryan iseniz bol şans. Özellikle dağlık yerlerde. Balkan ülkeleri sırf etçil. Bir porsiyon yemek söylüyorsun, 300-400 gram bonfile geliyor. Moğolistan’dan beri bu kadar çok et yememişimdir. Neredeyse 1 ayda 1 öküz bitirmişimdir.  ^^

– Kamp malzemeleriyle gittim ama çok yağmurluydu. Tek bir gün dışında hiç kurmadım çadır falan.

– Kamp alanları gereksiz pahalı, Tek kamp yaptığım yer dedeağaç’tı. Kamp ücreti 15euro verdim. Aynı paraya Hostel garanti bulursunuz. pek çok yerde oda bile bulursunuz. (makedonya ve kosavada oda fiyatları genelde 10-12euro civarı)

– Sınır geçişleri oldukça rahat. 10 ülkeye toplamda 14 kere giriş yaptım. (makedonya, karadağ, kosava, sırbistan 2’şer kere girip çıktım.) Herhangi bir sorun olmadı.

– Yeşil vizeyi sınır kapısında yapabiliyorsunuz, 24saat açık.

– Kosava ve Sırbistan için ayrı bir araç sigortası var, onu da o sınırlarda yapabiliyorsunuz (10veya 15euro idi 2haftalık. 2 haftalık sigorta minimum süre)

– Gece Hayatına hiç girmedim. Genelde doğa peşinde bir seyahat geçirdim.

– Balkan savaşlarından beri süregelen milliyetçilik, hala var sanırsam. Karadağ’lı Kosavalı’yı sevmiyor, Kosava’lı Makedon’u. Ama bunu çok fazla insan tanıyarak söylemiyorum, belki bana denk gelenler öyledir.

– Kapıkule’de dev bir kuyruk vardı ve söylediklerine göre hep öyleymiş. Normal sınırlarda 5-10dakkayı geçmezken tüm işlem sürem, Türkiye sınırında 1saatten fazla bekledim. (ki motor olduğumdan solladım sıradaki arabaları feribota biner gibi. Arabalar muhtemelen 3saat falan beklemiştir.) Tır kuyruğu ise inanılmaz boyutta. Günlerce bekleyebilir o tırlar. (tırların ayrı sırası var) Youtube’a bir video koydum, Tır kuyruğuyla ilgili.

—————–

Download için:

Size 2 temel şey söyleyim:

1- maps-me: Offline harita. ülkeyi/bölgeyi indirip kullanabilirsiniz. İstediğiniz yerlere pin koyabilirsiniz.

2- Wiki-travel PDF: Gitmek istediğiniz yeri wikitravel’dan açın. onu pdf’e çevirin. telefonunuzda dursun. internetiniz yokken bile okursunuz rahatça.

Türlü türlü uygulamalar var ama sadece bu ikisi bile güzel bir seyahat için yeterli.

———————————————-

Gittiğim yerler yol sırası:

ülkeler: Türkiye’den Yunanistan, sonra sırasıyla: Makedonya, Arnavutluk, Kosova, Karadağ, Hırvatistan, Bosna Hersek, Sırbistan, Bulgaristan

şehirler: İstanbul, Dedeağaç, Selanik, Edessa, Manastır (Bitola), Ohrid (tüm gölün çevresi. Struga, Podradec dahil), Krusevo, Prilepe, Veles, Üsküp, Makedonian Brod (Matka kanyonu yolu), Kichevo, Tetovo (Kalkandelen), Kaçanik, Ferizaj, Prizren, Brod, (Brod koyun demekmiş. Epey çok brod var. Bu brod Dragash güneyindeki), Gjakove, Peje, Rozaje, Kolasin, Podgorica, Virpazar, Ulcinj, Bar, Budva, Cetinje, Kotor, Perast, Herceg Novi, Dubrovnik, Trebinje, Niksic, Zabljak, Novi Pazar, Mitrovice, Priştine, Niş, Sofya, Edirne, İstanbul

—————————

Son Not: Yol boyunca paylaştığım videolar fotoğraflar hep anı mahiyetindeki çekimlerdi, profesyonel videolarımı henüz işlemedim. Onları işleyip bir video hazırlarım yakında. Youtube’dan paylaşırım.

Takip için:

https://www.facebook.com/dunyabirmasaldir

https://www.instagram.com/ozgur_cagdas/

https://www.youtube.com/user/OzgurCagdas

https://www.twitter.com/Ozgur_Cagdas

https://www.plus.google.com/+OzgurCagdas

iyi yolculuklar = )


Bu yazıyı, kopyala yapıştır ile kendi sitenize yüklemeniz telif hakkı ihlalidir. “Alıntı” yapmak, kaynak göstererek bir yazının belli kısmını alıp, onu kendi yorumunuzla sunmaktır, bu serbesttir. Kaynak gösterseniz bile, yazının büyük kısmını veya tamamını kopyalayıp sitenize koyup beleşçilik yapmak suçtur! (herşeyden önce google’a mesaj atıp telif ihlalini bildirince, ihlal şekline göre tüm adsense hesabınız dondurulabilir. Ayrıca telif ihlali tespit edilen websiteleri, google arama sonuçlarında konumu düşer)

Share:

2 comments

  1. merhaba özgür abi,
    4 yıldır blogunu zevkle takip ediyorum.hedefim tıpkı senin gibi özgür bir hayat yaşayabilmek.stock video işine başlamak istiyorum..yaklaşık 2 yıl önce gezgin videocular için bir ekipman listesi paylaşmıştın. hala aynı ürünleri tavsiye eder misin?yada başlangıç düzeyi olarak bana bir set önerebilir misin?( 4k camera,lens, tripod) .halihazırda profesyonel fotoğrafçılık yapıyorum. 12000 tl kadar birikimim var.umarım sorumu cevaplayabilirsin.vereceğin altın tavsiyeler yol haritamı belirleyecek.sevgiler..

  2. Özgür süper rotaymış bigün motoru yükleyip gitmek isterm bende.Eline sağlık, Motorun resmi işlemleri ile ilgili bir açıklama bulamadım prosedür nasıl kasıyor mu?

Leave a Reply


Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.